pieczone warzywa korzeniowe z czosnkiem, chilli i rozmarynem

Niby lato w pełni, a mi się zachciało takiego typowego, zimowego dania. Bo to z zimą właśnie kojarzą się korzeniowe warzywa i rozgrzewająca moc chilli. Ale zapewniam Was, każda pora roku jest dobra, żeby zjeść coś równie pysznego! :)

Do piekarnika możecie wrzucić takie warzywa, na jakie tylko macie ochotę. Ja wybrałam moje ulubione – ziemniaki, bataty, buraka i marchew. Do tego trochę czosnku i zioła, bez którego nie wyobrażam sobie mojej kuchni – rozmarynu :) Doskonały dodatek do mięsa czy (jak w moim przypadku) pieczonej ryby. Świetne także same w sobie. Po prostu mniam! :)

pieczone warzywa korzeniowe z czosnkiem, chilli i rozmarynem

Składniki (na 1 dużą porcję):
- 110 g ziemniaków
- 70 g batatów
- 100 g marchewki
- 100 g buraków
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z chilli
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
Na dip:
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka serka koziego
- koperek
- sól
- pieprz

Warzywa obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę piekarnikową. Na blaszce układamy gałązki rozmarynu.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Od czasu do czasu mieszamy.

W międzyczasie mieszamy jogurt, kozi serek i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone warzywa podajemy z dipem jogurtowym.

Nieźle wypieczonych warzyw życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl

  • Oliwia

    Wygląda przepysznie! Zdecydowanie zagości na moim stole w najbliższych dniach. I nawet nie muszę nic zmieniać, te warzywa to także moje ulubione. :)

  • Justyna

    Buraki wyszły nie dopieczone, kiedy pozostałe warzywa już miękkie. Marchewka lekko gumowa. Zrobilabym to na patelni na oleju kokosowym oczywiście, zaczynając od najtrwaldszego warzywa. Wtedy można powiedzieć, że potrawa jest warta polecenia. Ten przepis to porażka.

    • Justyno może to kwestia wielkości kawałków? U mnie wszystkie warzywa były dopieczone w równym stopniu. Jeśli marchewka była świeża i chrupiąca przed pieczeniem nie mogła wyjść gumowata. Nie wiem co zrobiłaś nie tak, ale zapewniam, że przepis nie jest porażką i warto spróbować jeszcze raz.

  • Ala

    U nas bez buraka ale z rzepą. Pyszne!