pieczone jabłka z makiem, sezamem, słonecznikiem i orzechami
W domu pachnie bigosem, to już najlepszy znak, że idą święta! Śniadanie też było więc jakby trochę świąteczne – zamiast sałatki z jabłka, według przepisu mojej dietetyczki, przerobiłam ją na jabłka pieczone z bakaliami. Uwielbiam śniadania na ciepło, a do pieczonych jabłek mam szczególny sentyment – trudno żeby przy takim posiłku nie udzielił mi się świąteczny nastrój ;) A jak tam u Was? Przygotowania w pełni?
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżeczka słonecznika
- 1 łyżeczka sezamu
- 1-2 orzechy włoskie
- szczypta imbiru
- sok z cytryny
- opcjonalnie odrobina miodu
Jabłko przekrawamy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Pozostałe składniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz jeśli używamy - miód. Miksujemy ponownie, aż ze składników utworzy się pasta.
Tak przygotowaną pastą napełniamy połówki jabłka.
Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl