pieczone chipsy z buraka
Pieczone chipsy z buraka są po pierwsze doskonałą alternatywą dla niezdrowych chipsów ziemniaczanych sprzedawanych w sklepach, a po drugie są świetną przekąską z buraka, którą da się przygotować “na szybko”. Całość zajmuje około 20 minut – nie trzeba go więc długo gotować czy trzymać w piekarniku, aż zmięknie. A ponieważ ostatnio nie mam zupełnie na nic czasu, to takie szybkie przekąski to jest coś, czego mi potrzeba. Te chipsy to mój pomysł na buraka, którego i tak miałam zjeść zgodnie z moim jadłospisem od dietetyka (tam był jednak w nieco innej formie ;)). Jeśli tak jak ja kochacie buraki w każdej formie – wypróbujcie koniecznie! :)
- 200 g buraka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oliwy czosnkowej
Buraka obieramy i trzemy na tarce w plasterki. Oprószamy przyprawami, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Plasterki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni, aż buraczki będą przyrumienione i chrupiące. W połowie pieczenia odwracamy plasterki na drugą stronę, by upiekły się równomiernie z obu stron.
Miłego chrupania życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl
+48 695 652 519
kontakt@ziarnozdrowia.pl