pieczone chipsy z buraka

Pieczone chipsy z buraka są po pierwsze doskonałą alternatywą dla niezdrowych chipsów ziemniaczanych sprzedawanych w sklepach, a po drugie są świetną przekąską z buraka, którą da się przygotować “na szybko”. Całość zajmuje około 20 minut – nie trzeba go więc długo gotować czy trzymać w piekarniku, aż zmięknie. A ponieważ ostatnio nie mam zupełnie na nic czasu, to takie szybkie przekąski to jest coś, czego mi potrzeba. Te chipsy to mój pomysł na buraka, którego i tak miałam zjeść zgodnie z moim jadłospisem od dietetyka (tam był jednak w nieco innej formie ;)). Jeśli tak jak ja kochacie buraki w każdej formie – wypróbujcie koniecznie! :)

pieczone chipsy z buraka

  • 200 g buraka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oliwy czosnkowej

Buraka obieramy i trzemy na tarce w plasterki. Oprószamy przyprawami, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Plasterki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni, aż buraczki będą przyrumienione i chrupiące. W połowie pieczenia odwracamy plasterki na drugą stronę, by upiekły się równomiernie z obu stron.

Miłego chrupania życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl