pasta ze szpinaku, fety i słonecznika
Zdrowa, szybka, niskokaloryczna, sycąca i pyszna. Takimi słowami da się opisać tę właśnie pastę ze szpinaku. Jak wiecie pasty kanapkowe uwielbiam i chętnie w tym temacie eksperymentuję, dlatego gdy w moim dietetycznym menu od Uli znalazłam sałatkę z tych właśnie składników, postanowiłam zmiksować wszystko razem i sprawdzić co z tego wyjdzie. I wyszło super, szczególnie w towarzystwie plasterków słodkiej gruszki. Pastę jednak możecie zajadać i bez niej :)
Składniki:
- 50 g świeżego szpinaku
- 20 g sera feta
- 10 g pestek słonecznika
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz
Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż powstanie pasta o pożądanej przez nas konsystencji (możecie zmiksować ją "na gładko" lub zostawić większe kawałki do chrupania). Przyprawiamy do smaku pieprzem. Świetnie smakuje podana z żytnim pieczywem oraz plastrami słodkiej, dojrzałej gruszki.
Smakowitego smarowania życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl