pasta z soczewicy z masłem orzechowym
Pasty z roślin strączkowych są the best! Nie tylko świetnie smakują, ale też są mega sycące i zdrowe. Jeśli lubicie hummus, to z całą pewnością zasmakuje Wam także ta pasta z soczewicy. Miksuje się ją łatwiej niż hummus, bo soczewica jest bardziej miękka i łatwiej się rozpada. W zależności od tego jakiego masła orzechowego użyjecie, pasta będzie miała albo super gładką teksturę, albo wyraźne kawałki orzeszków (ja postawiłam na to drugie).
Ja użyłam soczewicy z puszki, nie tylko po to, by zaoszczędzić czas, ale też dlatego, że w puszkach sprzedawana jest najczęściej czarna odmiana soczewicy, która ma nieco inną konsystencję, a trudno ją dostać w stanie surowym w zwykłym sklepie. Jeśli jednak chcecie, możecie użyć osobiście gotowanej soczewicy ulubionego gatunku.
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 1 porcję):
- 60 g soczewicy z puszki
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3-4 igły świeżego rozmarynu
Rozmaryn siekamy i razem z pozostałymi składnikami wkładamy do malaksera. Miksujemy całość na jednolitą pastę. W razie konieczności przyprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżymi warzywami lub pieczywem. Można też wyjadać łyżeczką :)
Łatwego miksowania życzy grusza z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl