pasta z makreli na trzy sposoby

Gdy o makrelę chodzi zazwyczaj kończyła na kanapkach w towarzystwie samej cebulki lub, w wersji rozbudowanej w postaci tej pasty. Zachciało mi się jednak czegoś nowego. Wyjęłam więc z lodówki wszystko co miałam i postanowiłam poeksperymentować, w nadziei że choć jeden eksperyment będzie udany. Okazało się, że udane były wszystkie trzy, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami nimi wszystkimi w jednym wpisie na blogu. Podejrzewam, że tak jak ja, chociaż część składników macie pod ręką, dlatego jeśli jeszcze jesteście przed sobotnim śniadaniem, polecam wypróbować jeszcze dziś! :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


pasta z makreli na trzy sposoby
  

Składniki:

Na pastę z musztardą:

  • 1/2 makreli wędzonej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/4 cebuli
  • sól
  • pieprz

Cebulę drobno siekamy. Makrelę obieramy ze skóry i ości i dzielimy na mniejsze części. Wszystkie składniki rozgniatamy razem widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Na pastę z chrzanem:

  • 1/2 makreli wędzonej
  • 2 łyżki twarożku kremowego
  • 1 łyżka chrzanu (ja dałam chrzan z dodatkiem imbiru)

Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wszystkie składniki rozgniatamy razem widelcem.

 

Na pastę z suszonymi pomidorami:

  • 1/2 makreli wędzonej
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Pomidory kroimy na drobne paseczki. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wszystkie składniki rozgniatamy razem widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Wszystkie pasty podajemy ze świeżym chlebem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)