pasta kanapkowa z brokuła i fety

astę jajeczną i pastę z wędzonej makreli znają już chyba wszyscy. Ale pasta kanapkowa z brokuła i fety to jak dla mnie coś zupełnie nowego. Ze względu na sporą ilość fety w składzie pasta jest mocno słona, dlatego nie polecam wyjadać jej łyżeczką wprost z miseczki. Na chlebie smakuje dużo łagodniej i przyjemniej :) Ma fajny zielony kolor i kremową konsystencję, dlatego doskonale się sprawdzi jako przekąska na przyjęciach, ale ponieważ jest banalnie prosta w przygotowaniu można się nią raczyć także na co dzień :)

Dodam też, że pasta jest bardzo wydajna, ponieważ nie trzeba nią grubo smarować pieczywa. Prawdę mówiąc warstwa na zdjęciu jest zbyt gruba, ale tylko tak dobrze prezentowała się na zdjęciu :) Z podanych proporcji z pewnością wystarczy jej co najmniej na 8 pełnowymiarowych kanapek lub dwa razy tyle kanapeczek “przyjęciowych” :)


pasta kanapkowa z brokuła i fety

Składniki:

– 100 g brokuła

– 40 g sera feta

– 1 łyżeczka delikatnego (nie słonego) majonezu

– 1 łyżeczka startego parmezanu

– pieprz

Brokuła gotujemy do miękkości w nieosolonej (!) wodzie (około 10 minut). Odcedzamy, studzimy i wrzucamy do blendera razem z fetą, majonezem i parmezanem. Miksujemy całość, aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dodajemy pieprz do smaku. Pastę podajemy schłodzoną, z pieczywem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Mniam! Uwielbiam takie smarowidła ale brokułowego jeszcze nie jadłam. Lecę jutro po brokuł i będę próbować miksturę ;)

  • wygląda pysznie, uwielbiam brokuły i fetę, ale jeszcze nie próbowałam ich w połączeniu :)

  • Fajny pomysł, ja pasty wszelkie uwielbiam poczynając od PRLowskiej pasty z makreli na jajecznej właśnie kończąc – zdecydowanie wolę takie kanapki niż wersje z klasyczną padliną znaczy wedliną :) A jak takie jak Twoje zrobie małżonowi do pracy to jego koledzy chyba mu wszystko wyżrą ( w tej chwili zostawiają mu choć jedną kanapkę) pozdrawiam kami

  • Uwielbiam połączenie brokuła z fetą, na pewno wypróbuję tą pastę :)

  • Ola

    to coś dla mnie, zdecydowanie

  • Jak fajnie podana!

  • Ah mniam, koniecznie muszę zająć się produkcją domowych past kanapkowych, zamiast ciągle kupować jakieś smarowidła.

  • Fio

    O jaaaacie :D jutro na śniadanie serwuję :) mniam!

  • MAŁGORZATA

    ale rewelacyjnie to wygląda,proste ,szybkie i coś innego.Super:)

  • Natalia

    no właśnie przed chwileczką zrobiłam – niestety bez parmezanu, bo nie miałam, i jest fajna! :)