papryki faszerowane pikantnymi warzywami

Moja ostatnia recenzja książki o kuchni indyjskiej wywołała u mnie odruch cieknącej ślinki na samą myśl o potrawach z tamtej części świata. Nie mogłam się więc powstrzymać by wypróbować kolejny przepis. Padło na wegetariańskie danie – papryki faszerowane pikantnymi warzywami. Ponieważ jednak mój mężczyzna nie lubi imbiru, a ja z kolei nie miałam wszystkich potrzebnych składników uprościłam nieco przepis. Nie żałuję, bo i tak wyszło doskonale, a jeśli mam być szczera, wydaje mi się, że imbir tylko popsułby smak. Następnym razem jednak zaspokoję się samym farszem z papryczek – będzie stanowić doskonały dodatek do dania :) A papryczki? Świetne, jeśli chcemy podać danie podane w oryginalny sposób, ale niewiele wnoszą do smaku potrawy :)


papryki faszerowane pikantnymi warzywami
 

Składniki (na 4 sztuki):

– 4 czerwone papryki

– 1 czerwona cebula

– 1 czerwona papryczka chilli

– 4 ząbki czosnku

– 1 mały bakłażan

– 3 duże ziemniaki (z gatunku sałatkowych)

– 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą (lub osobno pieprz i kolendra)

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– 1 łyżeczka czarnuszki

– pół szklanki wody

– sól

– olej

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z papryk odcinamy “czapeczki”, wydrążamy pestki i wkładamy do gotującej się wody na 5 minut. Wyjmujemy, odcedzamy i odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do rondla, zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż zmiękną.

Cebulę, czosnek i pozbawioną pestek papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem blendujemy na jednolitą masę, dodając około 2 łyżek wody.

Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zacznie brązowieć (nie radzę na patelnię wlewać zbyt dużo oleju, bo bakłażan mocno go chłonie, ale jak damy za mało to się przypali). Podsmażonego bakłażana przekładamy do miski.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na tę samą patelnię, na której smażył się bakłażan (w razie potrzeby dolewamy trochę oleju). Podsmażamy, aż lekko zbrązowieją i przekładamy do miski z bakłażanem.

Na patelnię ponownie wlewamy odrobinę oleju i (wszystkie kroki wykonujemy bardzo szybko!): wrzucamy czarnuszkę, dodajemy kurkumę, pieprz i kolendrę i całość razem szybko mieszamy, a następnie błyskawicznie dodajemy na patelnię zmiksowane warzywa (cebula, czosnek, chilli) i wlewamy pozostałą część wody. Gdy tylko woda odparuje na patelnię wkładamy usmażone ziemniaki z bakłażanem i trzymamy na małym ogniu mieszając, aż warzywa pokryją się przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy przygotowane papryki, które następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Paprykę z zewnątrz przy pomocy pędzelka także delikatnie natłuszczamy. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)