panierowany camembert i konfitura z truskawek z szałwią i czerwonym pieprzem

Moje konfiturowe szaleństwo rozpoczęło się na dobre. Czuję, że to będzie wspaniały rok dla mojej spiżarni! Póki co porobiłam partie testowe po kilka słoiczków i jestem na etapie testowania. Truskawkowa konfitura z szałwią i czerwonym pieprzem okazała się być doskonałym dodatkiem do serów! Jest słodka, ale wyraźna pieprzowa nuta dodaje jej charakteru. Dlaczego czerwony pieprz a nie czarny? Nie chodzi bynajmniej o kolorystykę, lecz o jego dojrzałość – czerwony pieprz jest mniej ostry, więc nie dominuje w smaku. Możecie oczywiście również stosować ją jako smarowidło do kanapek, ale ja zdecydowanie wolę ją w eleganckim połączeniu z panierowanym camembertem podawanym na ciepło :)


panierowany camembert i konfitura z truskawek z szałwią i czerwonym pieprzem
  

Składniki (na 2 porcje):

na konfiturę:

- 250 g truskawek

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu

- kilka listków świeżej szałwii

na panierowany ser:

- 2 krążki camemberta

- 1 jajko

- sól

- pieprz

- bułka tarta

- olej do smażenia

Truskawki myjemy odszypułkowujemy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier, pieprz i posiekane liście szałwii i podsmażamy na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i całość nabierze konsystencji konfitury.

Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Moczymy w nim camembert, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu, na grubej warstwie oleju z obu stron, do zrumienienia (pamiętajcie, by do odwracania sera używać łopatki lub szczypców, nie wbijajcie w niego widelca!). Gdy camembert zrobi się miękki, zdejmujemy z ognia.

Podajemy z przygotowaną konfiturą (lub jeśli nie robiliśmy konfitury - z gotową żurawiną).

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Wspaniałe! Bardzo mi się podoba. Mój P. byłby zachwycony, bo on uwielbia smażonego camemberta.

  • Och, zauroczyło mnie Twoje konfiturowanie :)

  • Zabieram sie do zafundowania sobie takiej kolacji. Chyba mnie zmobilizowałaś :)

  • Uwielbiam pieczony camembert… A do tego słodka konfitura, boskie połączenie!

  • Monika

    Witam.Jestem pierwszy raz tutaj….i od razu zakochałam się w przepisach.Mam pytanie czy sprawdzą się w tym przepisie truskawki mrożone ? Jeśli tak czynajpierw je odmrażać i troszkę odcisnąj tej wody czy nie trzeba tego robić.

    • gruszka

      Truskawki mrożone są w porządku, nie trzeba ich rozmrażać, sok który puszczą odparuje nieco przy gotowaniu :)