palmiery z orzechami w miodzie i cytrynową konfiturą

d dłuższego czasu w mojej kuchennej szafce zalegał słoiczek z nie tylko apetycznym, ale też cieszącym oko wnętrzem – orzechy laskowe skąpane w waniliowym miodzie. Chyba z rok już przymierzałam się, by go do czegoś wykorzystać, ale wciąż brakowało mi pomysłu. Dodatkowo po ostatnim konfiturowym szaleństwie (momentami bardziej, innymi mniej udanym) namnożyło mi się innych apetycznych słoiczków, w tym, z niezbyt ściętą konfiturą cytrynową. No dobra, będę szczera – konfitura cytrynowa okazała się być bardziej sosem cytrynowym, który z pewnością wykorzystam do śmietankowych lodów lub innych dobrodziejstw :) Wyszła bowiem super w smaku, gorzej z konsystencją. Tutaj podaję więc wersję typowo pod ciasteczka, w zmniejszonej ilości.


palmiery z orzechami w miodzie i cytrynową konfiturą
  

Składniki:

- 1 rolka ciasta francuskiego

- 2 cytryny

- cukier (około 3 łyżek - do smaku)

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1/2 szklanki orzechów laskowych*

- 3 łyżki miodu*

- laska wanilii*

* trzy ostatnie składniki możecie zastąpić słoiczkiem gotowych orzechów laskowych w miodzie waniliowym

Cytryny filetujemy (pozbawiamy wszystkich skórek, zostawiając tylko czysty miąższ). Dodajemy cukier i imbir i smażymy na patelni, aż cytryny się rozpadną, a cukier rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zawartość słoiczka przekładamy do blendera, ale jeśli nie korzystamy z gotowego słoiczka: orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy do blendera. Dodajemy miód i miąższ z laski wanilii. Do tego wlewamy też konfiturę z cytryny (powinno być jej ok 100 ml). Całość blendujemy razem, ale niezbyt dokładnie - w masie mogą pozostać kawałki orzechów.

Ciasto francuskie smarujemy powstałą masą i dłuższe brzegi rolujemy do środka. Powstałą rolkę kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (aż ciasteczka lekko się zrumienią z wierzchu). Wyjmujemy i studzimy.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)