neapolitana smoothie
Lody neapolitana czyli zestawienie smaków: czekoladowego, waniliowego oraz truskawkowego zna każdy. Ich historia sięga XIX wieku, kiedy to włoscy imigranci zapoczątkowali trend na mrożone desery w USA. Ja jednak bardziej niż smakami postanowiłam zainspirować się kolorami: różowym, kremowym i brązowym (stąd też małe oszustwo przy warstwie kremowej). I tak powstał neapolitana smoothie – trójwarstwowy, niezwykle sycący koktajl, stanowiący energetyczne śniadanie lub zdrowy deser. Jest pyszny, a dzięki trzem warstwom pitym przez słomkę, przy każdym łyku smakuje inaczej :) Zdecydowanie polecam!
Składniki (na 1 porcję):
warstwa brązowa:
- 20 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki mleka
warstwa kremowa:
- 1 banan
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
warstwa różowa:
- garść truskawek
- 3 łyżki mleka
Warstwa brązowa: mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę, dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy. Przelewamy do szklanki.
Warstwa kremowa: banana obieramy, miksujemy przy pomocy blendera dodając sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Ostrożnie wlewamy drugą warstwę do szklanki.
Warstwa różowa: truskawki miksujemy z mlekiem. Ostrożnie przelewamy do szklanki tworząc trzecią warstwę.
Równych i równie smacznych warstw życzy gruszka z fartuszka! :)
-
magma