muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Biała czekolada i żurawina – doskonałe połączenie, które zakorzeniło się nam głęboko, jako zimowo-świąteczne.  Nie będę się więc z tym skojarzeniem kłócić – śmiało możecie potraktować te muffiny jak propozycję świątecznych wypieków lub po prostu słodkie co nieco w oczekiwaniu na święta :)

Od razu muszę się usprawiedliwić, dlaczego nie podam Wam przepisu na frosting, który widzicie na zdjęciu – nie wyszedł mi do końca taki, jak miał być i wstyd się nim “chwalić”. Prawdę mówiąc gdybym robiła je teraz drugi raz, pewnie zastąpiłabym go sprawdzonym, maślanym kremem lub po prostu płynną białą czekoladą. Co i Wam serdecznie polecam :)


muffinki z żurawiną i białą czekoladą
  

Składniki (na 12 małych muffinów lub 6 "tulipanów"):

  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g maślanki
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g białej czekolady
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałów

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy maślankę i jajko i miksujemy razem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy aż wszystko się połączy.

Dodajemy żurawinę oraz 50 g pokrojonej w drobniejsze kawałki czekolady (kawałki nie powinny być zbyt drobne, by były wyczuwalne - jedną kostkę kroimy mniej więcej na 4 części)

Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka i ładnie zrumienionego wierzchu).

Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią muffiny i posypujemy migdałami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Natalie

    Żurawina+biała czekolada to genialne połączenie smakowe :)

  • Ola

    na nie czekałam!

  • Wow! Muszę powiedzieć, że muffiny wyglądają bajecznie! Muszę koniecznie takie upiec :)

  • Mmm czekałam na ten przepis! Pycha :)

  • Śliczne te papilotki! Z papieru do pieczenia? Chyba zgłoszę się do Ciebie na kurs składania takich!

    • gruszka

      Chciałabym ;) niestety papilotki kupne, może kiedyś nauczę się składać własne ;)

    • Pat

      A gdzie można takie kupić?? Szukam i nie mogę znaleźć już od dawna

      • allegro ;) szukaj pod hasłem “papilotki tulipany”

  • Renee

    Can we get recipe in English?

  • O! To jest dla mnie szansa. Myślałam, że takie papilotki trzeba sobie złożyć :) Pozdrawiam.

  • coffee_candy

    Idealne połączenie smaków! Czy zamiast masła można użyć oleju? Jeśli tak, to ile? :)

  • S

    A z termoobiegiem czy bez ?

    • Bez, grzanie góra-dół.

      • S

        Jakoś dałam radę. Ale mam pytanie odośnie smaku… Czy powinny smakować trochę jak pierogi z serem? A