mrożone smoothie o smaku truskawek, mango i kokosa

Do moich ulubionych dietetycznych posiłków należą owocowe smoothies. Wzbogacone o odrobinę mleka kokosowego, otrębów lub innych sycących składników stanowią doskonałe, pełnowartościowe śniadanie. Takie śniadanie nie tylko dodaje energii i lekkości, ale też poprawia humor, bo to prawie jak jedzenie deseru na śniadanie. Często do takich koktajli wykorzystuję mrożone owoce, dzięki czemu pierwotna konsystencja smoothie przypomina nieco wegańskie lody – można je jeść łyżeczką. To szczególnie fajne rozwiązanie, gdy na dworze gorąco, a nie chcemy pomijać tak ważnego posiłku, jakim jest śniadanie. Ale nawet w tak deszczowe dni jak dziś, nie zrezygnowałam z mojej nowej, małej tradycji. Do blendera wskoczyły truskawki, mango i mleczko kokosowe. I wyszło przepysznie!

mrożone smoothie o smaku truskawek, mango i kokosa

Składniki: (na 2 porcje)
- 2 mango
- 200 g truskawek, najlepiej zmrożonych
- 150 ml mleka kokosowego

Mango obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Przekładamy do blendera razem z truskawkami. Dodajemy mleczko kokosowe i całość miksujemy na gładki koktajl. Podajemy udekorowane listkiem mięty.

Porannego orzeźwienia życzy gruszka z fartuszka! :)