miodowo-musztardowa pierś z kurczaka i grillowane szparagi

Zawsze wydawało mi się, że grillowanie to strasznie pracochłonna czynność – najpierw trzeba spędzić sporo czasu w kuchni, potem jeszcze więcej przy rozpalaniu grilla, by w końcu sterczeć jak kołek przy ruszcie odwracając od czasu do czasu mięso, czekając, aż będzie gotowe. Prawda jest jednak taka, że im częściej grilluję, tym mnie czasochłonne wydaje mi się to zajęcie. A już odkąd odkryłam grille gazowe to już w ogóle – szast-prast i gotowe! :) Jeśli nie czujecie się bardzo przywiązani do wędzonego, dymnego aromatu potraw i chcecie grillować często i nie poświęcając na to zbyt dużo czasu to to rozwiązanie jest idealne :)

Tym razem na ruszt polecam coś drobiowego. A konkretnie miodowo-musztardowe piersi z kurczaka z grillowanymi szparagami (śpieszmy się kochać szparagi, sezon na nie tak krótko trwa!). Takim daniem z pewnością nikt nie pogardzi, więc zaproście do stołu przyjaciół! Nie ma to jak wspólne grillowanie w pięknych okolicznościach ogrodowej przyrody :) A, jak zwykle w takich sytuacjach, odrobiny radości doda Coca-Cola :) Bo dla przypomnienia – razem z Coca-Colą mamy wspólną misję: chcemy pokazać Wam, że jedzenie razem jest zawsze lepsze! :)

miodowo musztardowa pierś z kurczaka i grillowane szparagi


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sok z cytryny łączymy z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gotową mieszanką nacieramy szparagi.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy razem, tworząc marynatę, do której wkładamy mięso.

Miskę z mięsem oraz zamarynowane szparagi odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Po tym czasie układamy na grillu kawałki mięsa. Gdy będą mniej więcej w połowie gotowe, układamy na ruszcie także szparagi. Jeśli chcecie, by przewracanie szparagów na ruszcie było prostsze, przed grillowaniem nabijcie po kilka szparagów na wykałaczki (spinając je ze sobą wykałaczką u góry i u dołu) - w ten sposób będziecie mogli przewracać po kilka szparagów na raz.

Mięso i szparagi grillujemy z dwóch stron, aż szparagi zmiękną, a mięso będzie przyrumienione z wierzchu i nie będzie surowe w środku.

Udanego grillowania życzy gruszka z fartuszka! :)