meksykańska zupa z limonką i awokado

Kuchnia meksykańska kojarzy mi się z kilkoma podstawowymi składnikami: czerwoną fasolą, kukurydzą, awokado, limonką, kolendrą chilli oraz tortillą. Większość z nich znajdziecie w tej zupie. Zabrakło jedynie fasoli, bo zapomniałam, że zużyłam ostatnią puszkę, a do sklepu jak zawsze było “za daleko” ;) Można więc powiedzieć, że to danie to kwintesencja Meksyku. I wiecie co? Meksyk smakuje przepysznie! :)

meksykańska zupa z limonką i awokado

Składniki: (na 2-3 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki ostrej salsy pomidorowej
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 l bulionu wołowego (można użyć bulionu z kostki Winiary)
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 limonka
- 2 tortille
- 3 łyżki sera cheddar
- 1 łyżka oleju

Bulion zagotowujemy. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażamy do zezłocenia i dodajemy do bulionu razem z salsą i kukurydzą. Gotujemy pod przykryciem, aż kurczak zmięknie.

Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy. Po 5 minutach dodajemy posiekaną kolendrę. Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki i ewentualnie solą i pieprzem.

Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy startym cheddarem. Tortille kroimy w niewielkie paseczki i podsmażamy je na patelni, na której wcześniej smażyła się cebula. Gdy tortilla się zrumieni, dodajemy do zupy.

Niezłej meksykańskiej wyżerki życzy gruszka z fartuszka!

Lime and avocado mexican soup

Ingredients: (2-3 portions)
-2 chicken breasts
-1 onion
-3 cloves garlic
-2-3 tbsp spicy tomato salsa
-1 ripe avocado
-3 tbsp sweet corn
-1 l beef broth ( you may use Winiary beef bouillon)
-1 tbsp fresh coriander
-1 lime
-2 tortillas
-3 tbsp cheddar cheese
-1 tbsp oil

Cook the bouillon. Dice chicken breasts into large cubes and add into the bouillon. Preheat oil on the pan, put diced onion and finely sliced garlic cloves. Fry until golden then add all to the bouillon together with salsa and sweet corn. Cook covered until chicken gets soft.

Peel and dice avocado then add it to the soup. After 5 minutes add chopped coriander, season with lime juice and salt, pepper if necessary.

Pour soup into bowls and sprinkle with grated cheddar. Slice tortillas into small stripes and fry them on the pan earlier used for frying onion. When tortilla becomes golden brown add it to the soup.