mazurek z kajmakiem, morelami i rumem

Jeszcze nie upiekłaś świątecznego mazurka? To się świetnie składa, bo może jeszcze zdążysz przygotować ten, według mojego przepisu! :) To taki mazurek “last minute”, ja też piekłam go dopiero przed chwilą :) W tym roku wyjątkowo niewiele nowych świątecznych przepisów pojawiło się na blogu, bo nie dość, że dieta, to jeszcze w gości idę, więc mi w przydziale przypadło zrobienie mazurka i ugotowanie garnka żurku. Przepisem na mazurka dzielę się z największą przyjemnością :)

mazurek z kajmakiem, morelami i rumem


Składniki:
Na ciasto:
- 150 g masła
- 90 g cukru
- 75 g mąki kukurydzianej
- 190 g mąki pszennej

Na nadzienie:
- 1/2 puszki kajmaku
- 300 g suszonych moreli
- garść rodzynek
- 100 ml rumu
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 cytryna

Do dekoracji:
- krokant lub płatki migdałów

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy obie mąki i miksujemy całość, aż powstanie coś na kształt kruszonki (będzie dość sypka, ale powinna pod wpływem nacisku się sklejać). Tak przygotowaną kruszonką wykładamy blachę ciasta i dokładnie ugniatamy. Pieczemy w 200 stopniach około 10-15 minut, aż brzegi się przyrumienią. Upieczony spód studzimy.

Morele kroimy w paseczki, przekładamy do garnka. Dodajemy rodzynki, sok wyciśnięty z cytryny oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż morele zmiękną, cały płyn wsiąknie, a masa stanie się lepka.

Kruchy spód smarujemy kajmakiem. Na wierzchu układamy gorący, morelowy farsz. Całość posypujemy krokantem lub płatkami migdałów.

Wesołych Świąt życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Gruszka! Zrobiłam dzisiaj tą babkę majonezową – wyszła świetnie!!! :) Ja przy Tobie to w dupie urosnę, takie pyszności tu serwujesz. Robiłam tą babkę i myślałam o Tobie, jak Ty to robisz, że musisz te potrawy robić, żeby cyknąć fotki, wrzucić na bloga – i co potem? Jesz? ;) I jak to ogarniasz teraz, jak się odchudzasz? No przecież ja bym się nie mogła powstrzymać, absolutnie!!! Dupę, to by mi z żalu ściskało, gdybym miała się tylko obejść robieniem fotek ;))) Pozdro i jeszcze raz wesołych! / Agata

    • Cieszę się, że babka się udała :) No nie powiem, nie jest łatwo, ale na szczęście do zjadania za mnie zawsze znajdą się chętni :) Mi zostaje tylko oblizywanie palców podczas robienia ;) Ale normalnie, jak się nie odchudzam to oczywiście też zajadam – wtedy najwięcej jestem w stanie napisać o smaku i konsystencji, zamiast liczyć na opinie jedzących, którzy często ograniczają się do mlasknięć, ciumknięć i pomruków :)