mazurek śliwkowo-czekoladowy

Farsz do drugiego mazurka wymyśliłam inspirując się kremem do bezików, który publikowałam jakiś czas temu :) Ma mocno śliwkowy smak, więc jest idealny dla miłośników śliwek w czekoladzie :)

mazurek śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

Na ciasto:

Dokładnie takie same jak tutaj – z tej ilości wychodzą dwa spody, tu wykorzystałam drugi

Na farsz:

– 150 g suszonych śliwek

– 1 tabliczka gorzkiej czekolady

– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

– kilka łyżek wódki

– 150 g miękkiego masła

– opcjonalnie do dekoracji krokant lub płatki migdałów

Śliwki siekamy i zalewamy wódką. Odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladą i mieszamy aż się rozpuści. Całość miksujemy by pozbyć się grudek.

Osobno miksujemy masło na puszystą masę. Dodajemy do śliwek i łączymy razem.

Gotową masę wylewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie posypujemy krokantem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)