mazurek morelowo-migdałowy

Pora na mazurek :) Pomysł na nadzienie do pierwszego wzięłam stąd. To połączenie po prostu nie może nie smakować! :) Przepis na kruche ciasto miałam własny :)

Znika ze stołu błyskawicznie, choć je się go małymi kawałeczkami ze względu na bardzo słodki smak. Jest wspaniały!

mazurek morelowo-migdałowy

Składniki:

na dwa spody do mazurków o średnicy ok. 20 cm:

– 300 g mąki

– 200 g miękkiego masła

– 1 żółtko

– 100 g cukru

– 2 łyżki śmietany 12%

na nadzienie:

– 150 g białej czekolady

– 4 łyżki śmietany 36%

– płatki migdałów

– konfitura morelowa

– łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do otrzymania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po godzinie wyjmujemy, wałkujemy na około 5 mm i wykładamy ciastem formę do tarty. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i mieszamy do całkowitego połączenia. Odstawiamy do przestudzenia (masa powinna być jednak dalej płynna).

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki migdałów (powinno być ich tyle, by przykryły dwie warstwy mazurka – u mnie około 2 garści). Prażymy stale mieszając. Gdy płatki się zarumienią zdejmujemy szybko z patelni na pergamin.

Spód mazurka smarujemy konfiturą. Posypujemy połową płatków. Łyżką wykładamy równomiernie przestudzoną czekoladę. Wierzch przykrywamy drugą warstwą migdałów. Całość dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)