masło z suszonymi pomidorami

Gdy mamy pod ręką świeżo upieczony chleb, z mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką, do szczęścia nie potrzeba nic więcej niż odrobina masła. Takim świeżym pieczywem z masłem mogłabym się zajadać bez końca. Ale nawet masełko można nieco “poprawić” lub urozmaicić. Niedawno podawałam Wam przepis na masło cytrynowe z pietruszką, a tym razem mam dla Was masło z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Nieco bardziej na włoską nutę ;) Można używać samego, lub jako dodatek do innego kanapkowego okładu, np. wędlin. Doskonale smakuje też posypane posiekaną, świeżą bazylią.

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


masełko z suszonymi pomidorami
 

Składniki:

- 100 g masła

- 4 suszone pomidory

- 4 ząbki czosnku włoskiego w oleju

- sól

- pieprz

- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów

Masło rozgniatamy widelcem. Suszone pomidory kroimy jak najdrobniej. Czosnek drobniutko siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodając łyżkę zalewy z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)