maślane tosty z morelami i rozmarynem

Znacie czasami to uczucie – przyrządzacie coś z myślą “to będzie smaczne”, nastawiacie się na smak, który będzie po prostu “ok”, a potem próbujecie i… boski smak zwala Was z nóg? Mi czasami się tak zdarza :) Ale dawno już nie zdarzyło mi się to z taką siłą jak to miało miejsce w przypadku tych tostów. Zakochałam się w nich bez pamięci! Jeśli kiedyś wydam książkę kucharską, to ten przepis z pewnością się tam znajdzie ;)


maślane tosty z morelami i rozmarynem
  

Składniki:

- 2 kromki chleba tostowego

- 3 świeże morele

- gałązka świeżego rozmarynu

- łyżka serka Philadelphia

- 1 łyżka syropu klonowego

- 2 łyżki masła

Morele kroimy na ćwiartki i pozbawiamy pestek. Rozmaryn drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy morele i rozmaryn i podsmażamy, delikatnie mieszając, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Gotowe morele przekładamy na talerzyk.

Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę masła, układamy na patelni chleb i obsmażamy z dwóch stron, aż się zezłoci. Gotowe tosty smarujemy serkiem, na wierzchu układamy morele z rozmarynem. Całość skrapiany syropem klonowym.

Podajemy na ciepło.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • W prostocie tkwi siła. Niby kilka niepozornych składników, a komponują się w coś obłędnie pysznego. Czas dziś udać się na bazarek po morele, bo sezon na nie. :)

    Pozdrawiam, A. :)

  • Znamy to, w tym wypadku musi być dokładnie tak :)

  • Fio

    Tajny składnik – syrop klonowy – można go czymś zastąpić?
    Moreli mam wuchtę w domu, to by i się coś z nimi pysznego zrobiło ;)

    • gruszka

      Może być miód. W sumie każdy, ale najlepszy będzie jakiś ciemny np. gryczany lub spadziowy.