makaron z dynią i rozmarynem
Skoro zrobiłam już przyprawę “pumpkin spice” to postanowiłam przetestować ją także w wersji wytrawnej. Strzał w dziesiątkę! Wyszło przepysznie! Makaron oblepiony kremowym, dyniowym sosem z nutą pikanterii – mniam! Dobrze, że od razu zrobiłam podwójną porcję – będzie na jutro <3
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g makaronu tagliatelle
- 400 g dyni
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mieszanki przypraw pumpkin spice
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 3 łyżki tartego parmezanu
Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni około 20 minut, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Upieczoną dynię miksujemy na puree.
Makaron gotujemy w osolonej al dente. Odcedzamy.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekaną papryczkę chilli i ząbek czosnku. Mieszamy, smażymy około 30 sekund, dodajemy mieszankę pumpkin spice i mieszamy ponownie. Do składników na patelni dodajemy dynię i wlewamy kremówkę. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Do sosu na patelni dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn i starty parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Podajemy natychmiast (jeśli będziemy odgrzewać porcję później, dodajemy do makaronu nieco mleka).
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
karmel-itka