makaron tagliatelle w śmietanowym sosie winnym
Pora zakończyć już święta na blogu i wrócić do normalności. A jak normalność, to… makaron :) Ale normalność wcale nie musi być nudna, ani mdła. Normalność też może smakować wyśmienicie! I ten makaron tagliatelle w białym sosie śmietanowym z rozmarynem i boczkiem jest tego doskonałym przykładem. Próbowałam przygotować go w dwóch wersjach – pierwsza zamiast śmietany miała mascarpone. Było również smacznie, choć na żołądku jednak dość ciężko. Polecam więc wersję ze śmietaną :)

Składniki (na 2 porcje):
- 250 g makaronu tagliatelle
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany 12%
- sól
- pieprz
- parmezan
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy i hartujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany rozmaryn, cebulę, pokrojony w plasterki ząbek czosnku i boczek. Całość podsmażamy razem do zrumienienia. Następnie na patelnię wlewamy wino i trzymamy na dużym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje. Wtedy wlewamy bulion i gotujemy, aż objętość płynu zmniejszy się mniej więcej o połowę.
Do śmietany dodajemy łyżkę sosu z patelni, mieszamy, dodajemy kolejną łyżkę sosu, ponownie mieszamy - czynność powtarzamy, aż śmietana zrobi się ciepła. Wtedy mieszamy ją z pozostałym sosem na patelni. Całość trzymamy na ogniu, aż śmietana będzie gorąca (ale nie zagotowujemy).
Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i nakładamy na talerze. Wierzch dekorujemy startym lub pokrojonym w cienkie plasterki parmezanem.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)