łosoś w pikantnej glazurze miodowo-musztarowej
Podrzucam Wam dziś doskonały pomysł na łososia. Lista składników nie jest długa, a przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut! A w smaku? Ge-nial-ny! Dawno żaden przepis na rybę mi tak nie zasmakował :) Glazura jest słodko-pikantna, ale świetnie zbalansowana i doskonale komponuje się z ryżem i świeżymi warzywami. Jeśli więc nie wiecie co zrobić dziś na obiad, wracając z pracy wstąpcie do rybnego ;) Nie pożałujecie!
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g filetów z łososia ze skórą
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki masła
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 50 g miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka harrisy (pasty) lub innego ostrego sosu (np. sriracha)
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Musztardę, miód, sos sojowy, sok z cytryny i harrisę mieszamy razem. Dodajemy posiekany czosnek.
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy łososia (zaczynamy smażyć skórą do góry). Gdy mięso ryby się zarumieni, odwracamy łososia na drugą stronę. Na patelnię wlewamy miodowo-musztardową miksturę, Smażymy razem z rybą, aż nabierze gęstej, lepkiej konsystencji. Zbieramy gotowy sos z patelni i smarujemy nim wierzch ryby. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Pysznych filetów (bez ości!) życzy gruszka z fartuszka! :)
-
Ala
-
Maria Banach
-
Ala
-
-
-
Maria Wa
-
Maria Banach
-