lody rabarbarowe

Pytanie zadałam, ale odpowiedzi zakończyły się remisem. Dlatego sama musiałam wybrać czym podzielić się w pierwszej kolejności: przepisem na rabarbarowy chlebek czy lody rabarbarowe. Padło na to drugie, bowiem argument, jakoby ten przepis miał przekonać kogoś do polubienia rabarbaru wydał mi się całkiem słuszny :)

Lody rabarbarowe wyszły nieco słodkie, ale kwaskowatość rabarbaru skutecznie tę słodycz łagodzi. Jest to bowiem miks lodów waniliowych z rabarbarowym “swirlsem” (szukałam polskiego odpowiednika, ale nie znalazłam ;)). Od Was zależy na ile te dwa smaki ze sobą wymieszacie, ale osobiście polecam wymieszać je ze sobą całkowicie – tak smakują najlepiej! :)


lody rabarbarowe
Składniki:

– 330 ml śmietany kremówki

– 400 ml mleka

– 200 g + 50 g + 2 łyżki cukru

– 1/2 łyżeczki soli

– 3 żółtka

– 2 łyżeczki esencji waniliowej

– 3 łodygi rabarbaru

– sok z 1 pomarańczy

Do rondelka o grubym dnie wlewamy kremówkę i mleko, dodajemy 200 g cukru i sól i podgrzewamy, delikatnie mieszając,  aż zacznie lekko wrzeć. W międzyczasie do miseczki wrzucamy żółtka i 2 łyżki cukru i roztrzepujemy widelcem.

Gdy mleczna mikstura zacznie się gotować, pomału, po jednej łyżce dodajemy trochę (łącznie około 1 szklanki) doroztrzepanych jajek, po każdej łyżce mieszając miksturę. Jajka z mlekiem powinny zrobić się ciepłe – gdy takie będą, pomału wlewamy je do reszty mlecznej mikstury, dodajemy wanilię i gotujemy całość, stale mieszając, aż zacznie lekko gęstnieć. Konsystencja powinna być taka, by ładnie pokrywała wypukłą stronę łyżki – wyczujecie kiedy jest “ten moment” :)

Gotową miksturę wkładamy na kilka godzin do lodówki by ostygła.

W międzyczasie rabarbar drobno kroimy, wrzucamy na patelnię. Przysypujemy 50 g cukru, dodajemy sok z pomarańczy i całość gotujemy, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Tę miksturę także chłodzimy w lodówce.

Gdy obie części będą już zimne, postępując zgodnie z instrukcją producenta, przygotowujemy lody w maszynce – najpierw mieszamy część śmietankową, a pod sam koniec mrożenia w maszynie dodajemy rabarbar. Tak przygotowane lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zamarznięcia.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

 

 

  • Skradłaś tymi lodami moje serce. :)

  • Cudowne! Lody rabarbarowe:) Już na liście do zrobienia:)

  • Napatrzyłam się, naczytałam i… chyba jeszcze dzisiaj kupię maszynkę do lodów. Wspaniałe wyszły te lody!

  • Muszą być pyszne! Śliczną masz łyżeczkę :)

  • Gdybym tylko miala maszyne do lodow.. <3

  • Lodów o takim smaku jeszcze nie jadłam, koniecznie trzeba spróbować:)

  • Monika

    Lodów rabarbarowych nigdy nie jadłam. Jestem ciekawa ich smaku. ;) Ale narobiłaś mi chętki na lody!