lody kinder bueno

Niespełna dwa miesiące temu Dorota poczęstowała mnie lodami z kinder czekolady. Z kolei jakieś dwa tygodnie temu, najpopularniejsza poznańska lodziarnia poinformowała, że serwuje lody o smaku Kinder Bueno. Te dwa czynniki na tyle zawróciły mi w głowie, że postanowiłam sama podjąć próbę i stworzyć lody o smaku mojego ulubionego kinder batonika. Przyznaję, przepis wymaga jeszcze odrobiny dopracowania, jeśli chodzi o konsystencję, bo lody choć pyszne w smaku, są odrobinę wodniste. Może gdyby zmniejszyć ilość mleka sojowego na rzecz śmietanki…? Ten eksperyment zostawiam jednak póki co Wam, a ja dzielę się tym, co mi wyszło :) Lody faktycznie smakują jak krem z batonika Kinder Bueno, choć polecam najpierw pozwolić im się nieco roztopić :)


lody kinder bueno
 

Składniki: (na 4-6 porcji)

- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 50 g masła orzechowego
- 250 ml orzechowego mleka sojowego
- 150 ml śmietany 30%
- 2 batoniki Kinder Bueno
- 6 czekoladek Kinder (batoników)

Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy je na parze, aż będą jasne i puszyste. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy, aż składniki się połączą. Do żółtek dodajemy 200 ml orzechowego mleka sojowego i delikatnie mieszając czekamy, aż masa zacznie się lekko zagęszczać (powinna równomiernie pokrywać wypukłą stronę łyżki).

Zdejmujemy masę znad pary, dodajemy kremówkę i studzimy.

Ostudzoną masę wlewamy do maszynki do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.

W międzyczasie czekoladki Kinder łączymy z pozostałym orzechowym mlekiem sojowym i rozpuszczamy na parze. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy miskę znad pary i pozwalamy czekoladzie ostygnąć.

Gdy lody w maszynie już zgęstnieją, przelewamy je do plastikowego pojemnika, dodajemy pokruszone batoniki Kinder Bueno oraz masę z roztopionych batoników Kinder. Delikatnie mieszamy, tak, by czekoladowa masa utworzyła w lodach wzorek. Pojemnik wkładamy do zamrażalnika i pozwalamy lodom całkowicie stwardnieć.

Mnóstwa czekoladowego orzeźwienia życzy gruszka z fartuszka! :)

Kinder bueno ice cream

Ingredients: (4-6 portions)
- 100 g sugar
- 4 egg yolks
- 50 g peanut butter
- 250 ml hazelnut soy milk
- 150 ml 30% cream
- 2 Kinder Bueno bars
- 6 small Kinder chocolates

Beat the egg yolks and sugar over a pot of lightly steaming water (in a non-plastic bowl!) until pale yellow and fluffy. Add peanut butter and mix until well combined. Next, add 200 ml of soy milk to the yolks and mix gently until the mixture slightly thickened (it should cover evenly the convex side of a spoon).

Remove the bowl with the mixture from the steam, add the cream and cool it.

Pour cooled mixture to the ice cream maker machine and use it in accordance with the manufacturers’ instructions.

In the mean time add Kinder chocolates to the remaining soy milk and melt them over a pot of lightly steaming water. Don’t stop stirring until chocolates have fully melted. Set aside to cool.

Pour thickened ice cream to the plastic container, add crushed Kinder Bueno bars and cooled chocolate mixture. Stir gently to create a pattern from poured chocolate mass. Let the ice cream harden in the freezer.

  • Fantastyczne! Muszą być przeepyszne… Zapisuję do zrobienia :) Zamiast mleka sojowego dam niesłodzone skondensowane lub zwykłe pełnotłuste.

    • gruszka

      Iwona, ważne jednak, żeby było orzechowe, ponieważ nadaje ten charakterystyczny smaczek :)

  • Jejku, jakie wspaniałe lody! Uwielbiam wszystkie czekoladopodobne smaki lodów. Smak tych lodów musi być pyszny :)

  • Jakie śliczne łyżeczki! Zapisuję sobie przepis w zakładkach i wypróbuję (ale ze zwykłym krowim mlekiem) jak tylko zaczną się letnie temperatury :)

    • gruszka

      Agata zwykłe mleko, zamiast orzechowego może nie dać takiego fajnego smaku :)

  • Faajne :) Też uwielbiam te batoniki :) Chętnie skusiłabym się na lody o takim smaku :)

  • Jejku, co za wspaniałość! :)

  • Lody o smaku Kinder Bueno?! To musi być obłędny smak! :) Ja zresztą pochłaniam namiętnie wszystkie lody, które tylko znajdą się w pobliżu, a takie to pewnie niebo w gębie. :) Czas najwyższy uruchomić maszynę do lodów! :)