kurczak z tymiankiem i limonką z salsą z truskawek, mango, pomidorów i chili

Jeszcze nie tak dawno zapierałam się, że nie znoszę połączeń owoców z mięsem. Szybko jednak uzmysłowiłam sobie, że to błędne przekonanie wynikało z tego, iż jedyną styczność z tym połączeniem miałam przy schabie ze śliwką i tostach z szynką i ananasem (a fe!). Parę lat temu zaczęłam się jednak stopniowo przekonywać do mięsno-owocowych połączeń, a dziś są jednym z moich ulubionych. Mimo to do połączenia truskawek z kurczakiem podchodziłam z dystansem. Zupełnie niepotrzebnie, bo wyszło super! Truskawkowa salsa, z wyraźną nutą chilli i pomidorów, przełamana smakiem egzotycznego mango to świetny dodatek do grillowanego kurczaka. Nie wierzycie? Sprawdzenie tego osobiście to nie problem, bo zarówno salsę, jak i grillowanego kurczaka robi się błyskawicznie :)

Przepis ten to kolejna receptura przygotowana w ramach współpracy z marką Tesco. Razem z blogerami: Dzieci Jedzą, Magiczny Składnik, Paulina Wnuk i FitBack jesteśmy bowiem ambasadorami akcji #widzimysięnagrillu :) Na stronie http://www.tesco.pl/grill/ znajdziecie więcej grillowych inspiracji – warto tam zajrzeć. Warto też śledzić nasze fan page’e, bo pojawiać się tam będą fajne konkursy ;)

kurczak z tymiankiem i limonką z salsą z truskawek, mango, pomidorów i chili


Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 50 ml oliwy z oliwek

Na salsę:
- 1 mango
- 1 szklanka truskawek
- 1 cebula
- ½ - 1 papryczka chili
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- pieprz

Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli filety są grube, przekrawamy je także wzdłuż).

Czosnek, tymianek i imbir siekamy. Łączymy je z oliwą oraz przyprawami i całość dokładnie mieszamy. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango i truskawki kroimy na kawałki. Cebulę, chili i imbir siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, dodajemy ocet i miód. Salsę zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Składniki powinny zmięknąć, ale nie powinny się jeszcze całkowicie rozpadać. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Mięso grillujemy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z truskawkową salsą (salsa smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno!)