kurczak z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami
W tym roku w mojej kuchni królują kurki. Po wielu latach nienawidzenia grzybów, od paru lat nieustannie pracuję nad ich pokochaniem i jestem na dobrej drodze. Kiedyś lubiłam tylko kanie, już dawno zapałałam miłością do pieczarek, podgrzybków i borowików, potem przyszła kolej na boczniaki i shitake, a od jakichś trzech lat lubuję się także w kurkach. Kto wie, może się wreszcie przemogę i spróbuję i maślaka…? ;) Nim to jednak się stanie, polecam Wam kolejny kurkowy przepis. Tym razem kurki do spółki z kurczakiem!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 udka z kurczaka
- 50 ml zalewy z suszonych pomidorów
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 100 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- garść świeżego tymianku
- woreczek prażonej kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
Udka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy zalewę z suszonych pomidorów, a następnie układamy na niej mięso. Smażymy z dwóch stron, aż do zrumienienia.
Do kurczaka dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a wszystkie składniki nabiorą złoto-brązowego koloru.
Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki. Podlewamy całość winem i smażymy na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje. Podlewamy mięso odrobiną (ok 50 ml) wody i trzymamy na ogniu, obracając mięso od czasu do czasu, przez około 5-10 minut.
Dodajemy kolejne 100-150 ml wody, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso przez około 20 minut, od czasu do czasu obracając je na drugą stronę.
W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną. Odcedzamy.
Z patelni wyjmujemy mięso. Do pozostałych na patelni grzybów i warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekany tymianek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Mięso podajemy z mieszanką kaszy z grzybami.
Smaku takiego, że o kurka! życzy gruszka z fartuszka! :)