kurczak garam masala z ryżem curry
Kuchenne sprzęty – kupuję namiętnie, a potem często lądują w szafie rzadko używane. Maszyna do pieczenia chleba pokryła się już warstwą kurzu. Gofrownica wyciągana jest z szafy zdecydowanie zbyt rzadko, podobnie jak sokowirówka (ta ostatnia głównie ze względu na swoje gabaryty – to model sprzed 20 lat ;)). Bardzo bałam się, że z wolnowarem będzie podobnie, ale mimo wszystko trafił do mojej kuchni. I oto niespodzianka – wolnowar okazał się być dla mnie zbawieniem! Prawie go nie chowam, bo wciąż jest w użytku. Co prawda od niedawna i dopiero zaczynam wolnowarowe eksperymenty, ale wierzę, że nie znudzi mi się tak szybko. Mięso z wolnowaru okazało się bowiem najdelikatniejszym, najsmaczniejszym i najbardziej mięciutkim mięsem jakie do tej pory jadłam. Pamiętacie przepis na pulled pork? Z wolnowaru smakuje jeszcze lepiej niż z piekarnika! :) Jestem tym wynalazkiem absolutnie zachwycona! Szczególnie dlatego, że w wersji minimalistycznej wystarczy natrzeć mięso przyprawami, włożyć do machiny i zostawić je tam na całą noc. Rano po mieszkaniu unosi się piękny zapach gotowego obiadu – można od razu zapakować do pracy :)
Nie muszę więc chyba dodawać, że poniższy przepis jest przepisem na kurczaka z wolnowaru. Prawdopodobnie da się go przyrządzić także w garnku o grubym dnie, gotując na małym ogniu, ale nie zapomnijcie wtedy o częstym mieszaniu :)
Składniki (na 4 porcje):
- 3 piersi z kurczaka
- 300 ml mleka kokosowego
- 400 ml passaty lub pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- 200 g ryżu
- 1 łyżeczka curry
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną cebulę. Smażymy do zezłocenia. Dodajemy przyprawę garam masala, paprykę oraz pastę curry, mieszamy. Następnie na patelnię dodajemy mleczko kokosowe i passatę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos przekładamy do wolnowaru, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy przynajmniej 3 godziny (im dłużej będziemy gotować, tym mięso będzie delikatniejsze).
W międzyczasie w rondlu zagotowujemy wodę. Dodajemy sól, curry i wrzucamy ryż. Gotujemy do miękkości.
Kurczaka podajemy z ryżem curry.
Egzotycznych doznań życzy gruszka z fartuszka!
Garam masala chicken curry
Ingredients: (for 4 portions)
- 3 chicken breasts
- 300 ml coconut milk
- 400 ml tomato passata or crushed canned tomatoes
- 2 tsp ground garam masala
- 1 tsp sweet red pepper powder
- 1 tsp curry paste
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 2 tbsp flour
- salt
- ground black pepper
- cooking oil
- 1tsp curry powder
- 2 bags of Boil in Bag Rice
Heat the oil in a large pan, add cut into slices garlic and chopped onion. Cook until golden. Add garam masala powder, sweet pepper powder and curry paste, mix. Next, add coconut milk and passata. Simmer the mixture on a medium heat for about 15 minutes. Stir in the flour by the end of the cooking and mix well. Add salt and pepper to taste.
Place the sauce into the slow cooker adding diced chicken breast. Cook for at least 3 hours (longer cooking time allows better chicken tenderness).
In the mean time boil the water in the saucepan. Add salt, curry powder and the bags of rice. Cook according to package directions.
Serve the chicken with curry rice.