kukurydziane ciasteczka z morelami i tymiankiem
Przejrzałam ostatnio zdjęcia i znalazłam kilka przepisów, o których wcześniej zupełnie zapomniałam! Tyle się dzieje, że zupełnie mi umknęły, a szkoda by było, gdyby zginęły w czeluściach mojego komputera. Uznałam więc, że nie ma co dłużej kisić ich na dysku i pora puścić w świat :)
Jeśli wybieracie się w najbliższy czasie na piknik, to koniecznie zabierzcie ze sobą te ciasteczka. Niech Was nie przestraszy tymianek w składzie – nadaje im lekko ziołowego smaku, ale wciąż są słodziutkie i pyszne! :)
Składniki (na 8 dużych lub 12 małych ciastek):
- 140 g mąki pszennej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki mleka
- 10 suszonych moreli
- 2 łyżki świeżych listków tymianku
Obie mąki, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w dużej misce.
Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy miód, mleko i suche składniki i miksujemy, do połączenia składników.
Morele i tymianek bardzo drobno siekamy. Dodajemy co ciasta i całość dokładnie mieszamy.
Nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość klejące, dlatego możemy pomóc sobie przy formowaniu ciasteczek lekko mokrymi dłońmi. Ciasteczka rozpłaszczamy na grubość 0,5-1 cm.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić. Studzimy na kratce.
Przyjemnego podjadania życzy gruszka z fartuszka!