kukurydziane ciasteczka z morelami i tymiankiem

Przejrzałam ostatnio zdjęcia i znalazłam kilka przepisów, o których wcześniej zupełnie zapomniałam! Tyle się dzieje, że zupełnie mi umknęły, a szkoda by było, gdyby zginęły w czeluściach mojego komputera. Uznałam więc, że nie ma co dłużej kisić ich na dysku i pora puścić w świat :)

Jeśli wybieracie się w najbliższy czasie na piknik, to koniecznie zabierzcie ze sobą te ciasteczka. Niech Was nie przestraszy tymianek w składzie – nadaje im lekko ziołowego smaku, ale wciąż są słodziutkie i pyszne! :)

kukurydziane ciasteczka z morelami i tymiankiem

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 suszonych moreli
  • 2 łyżki świeżych listków tymianku

Obie mąki, sodę i sól mieszamy razem w dużej misce.

Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Łączymy z suchymi składnikami i wyrabiamy jednolite, jasnożółte ciasto.

Morele i tymianek bardzo drobno siekamy. Dodajemy co ciasta i całość dokładnie mieszamy.

Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, tniemy je na plasterki o grubości około 0,5-1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić.

Przyjemnego chrupania życzy gruszka z fartuszka!