krokiety z kapustą i grzybami

W przepisie na krokiety najważniejsze są naleśniki. Muszą być cienkie i delikatne, a jednocześnie elastyczne. I do tego koniecznie dość małe! Takie o średnicy 15-20 cm w zupełności wystarczą! A farsz? No cóż, jak zawsze – co kto lubi. Tym razem usłyszałam od mojego mężczyzny, że jest za dużo kapusty, za mało pieczarek no i w ogóle “dlaczego tak drobno pokrojone?!” – a ja właśnie lubię tak :) Polecam więc modyfikować według własnych preferencji ;)

krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Na naleśniki:

– 150 g mąki

– 2 jajka

– 250 ml mleka

– 100 ml wody

– szczypta soli

Na farsz:

– 400 g kapusty kiszonej

– 200 g pieczarek

– 2 cebule

– 1 łyżka sosu sojowego

– sól

– pieprz

– słodka papryka

Dodatkowo:

– 2 jajka

– bułka tarta

– olej rzepakowy

– sól

– pieprz

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pieczarki i poddusić. Gdy pieczarki zmienią kolor, dodać przepłukaną kapustę kiszoną. Przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć przez chwilę i odstawić do wystygnięcia.

Jajka rozbełtać widelcem. Dodać przesianą mąkę, sól i mleko. Wymieszać trzepaczką. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, żeby mąka się “wypracowała” ;) Po tym czasie dodać wodę i smażyć naleśniki na teflonowej patelni, delikatnie natłuszczonej (warto użyć ręcznika papierowego do usunięcia nadmiaru oleju).

Na usmażone i przestudzone naleśniki nałożyć trochę farszu i zawinąć krokieciki. Warto odstawić je na jakiś czas do lodówki, żeby ich kształt się utrwalił, inaczej mogą się rozwijać podczas panierowania.

Jajka rozbełtać, przyprawić solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą i panierować krokiety mocząc kolejno w jajku i bułce. Smażyć na sporej ilości tłuszczu na złoty kolor. Uwaga – jeśli olej będzie zbyt gorący, krokiety będą się przypalać!

Podawać z czerwonym barszczykiem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)