kremowy sernik z truskawkowym sosem

Upieczony z najlepszymi życzeniami urodzinowo-imieninowymi dla mamy :) Kremowy, wilgotny i pachnący truskawkami. Wyszedł mi trochę za niski niż planowałam, dlatego szczerze polecam Wam masę serową zrobić z 1,5 porcji – ja następnym razem na pewno tak zrobię. Oczywiście truskawkowy sos możecie zastąpić sosem z każdych innych owoców – brzoskwini, jagód, malin… co Wam tylko przyjdzie do głowy. Myślę, że z każdym będzie smakować równie dobrze.


 kremowy sernik z truskawkowym sosem 
Składniki:

na spód:

- 120 g margaryny

- 120 g cukru

- 140 g mąki

- 1 jajko

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:

- 500 g twarogu sernikowego (w wiaderku)

- 140 g cukru

- 2 jajka

- 1 budyń śmietankowy

- 1/2 szklanki oleju

na sos truskawkowy:

- 1/2 szklanki pokrojonych truskawek

- 1 łyżka cukru

Składniki na spód zagniatamy razem. Wyklejamy ciastem spód blachy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, olej i budyń. Całość miksujemy kilka minut, aż masa nabierze puszystości. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód.

Truskawki blendujemy z cukrem. Gotowym sosem polewamy ostrożnie wierzch masy serowej i wykałaczką robimy pożądane wzroki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)