kremowy deser fistaszkowy z bananem i awokado
Tylko 5 składników i w dodatku wszystkie zdrowe! <3 A efekt przegenialny! To była moja mała nagroda za kolejny zgubiony kilogram. Deser jest gęsty i niesamowicie sycący – wystarczy na prawdę mała porcja, by się nim nasycić, dzięki czemu nie tylko będzie zdrowo, ale i niskokalorycznie :) Konsystencją przypomina coś pomiędzy kremem, gęstą śmietaną, a musem. Żeby jednak efekt był jak najbardziej deserowy (czyli słodki i kremowy), pamiętajcie by użyć bardzo dojrzałych bananów i awokado, a masło orzechowe najlepsze będzie to gładkie, bez kawałków. No i przyda się dobry blender :)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1/2 bardzo dojrzałego, kremowego awokado
- 1 kopiasta łyżka gładkiego masła orzechowego
- sok z cytryny (do smaku)
- kilka fistaszków do dekoracji
Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera. Dodajemy obrane i pozbawione pestki awokado oraz masło orzechowe. Blendujemy całość na gładką, kremową masę. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przekładamy do pucharków. Będzie się Wam wydawać, że wyszło tego mało, ale uwierzcie - to jest na prawdę sycące :)
Wierzch posypujemy posiekanymi fistaszkami. Podajemy natychmiast po przygotowaniu (inaczej deser zacznie ciemnieć i nie będzie już wyglądał apetycznie) :)
Więcej tak pysznych dietetycznych deserów życzy Wam (i sobie) gruszka z fartuszka! :)
-
Jud
-
Monika