krem ze słodkich ziemniaków

Bardzo rzadko zdarza się, że gotuję coś dwa razy w tak krótkim odstępie czasu. Tymczasem zupa, którą delektowałam się w poniedziałek, tak mnie zachwyciła, że postanowiłam powtórzyć ją w ten weekend i zaserwować ją moim gościom :) Czy będzie im smakować – dopiero się dowiem. Ale mam nadzieję, że zachwycą się nią tak samo jak ja :)

Krem ze słodkich ziemniaków praktycznie robi się sam. To iście błyskawiczna zupa, a stopień doprawienia można regulować według własnych upodobań. Prawdę mówiąc nawet bez dodatku chilli jest pyszna :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


krem ze słodkich ziemniaków
 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże słodkie ziemniaki
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml mleczka kokosowego
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • (opcjonalnie) ostra papryka
  • 2 łyżki oleju

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz pozbawioną pestek i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Całość podsmażamy minutę, aż cebula się zezłoci.

Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i podsmażamy razem przez kolejną minutę. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać, zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Zupy, że palce lizać życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Uwielbiam! Jeszcze nie jadłam, ale już uwielbiam :P
    Pozdrawiam :)

  • Dark_Chocolate

    Czy mogłabyś podać (mniej więcej) wagę tych słodkich ziemniaczków, bo każda z nas ma inne “oko” ;) Pozdrawiam :)

    • gruszka

      Około 200-250 g jeden :)

  • Justyna Gabzdyl

    Właśnie wyprobowalam przepis (bez chilli) ….ten krem to absolutna rewelacja! :)