krem ze słodkich ziemniaków
Bardzo rzadko zdarza się, że gotuję coś dwa razy w tak krótkim odstępie czasu. Tymczasem zupa, którą delektowałam się w poniedziałek, tak mnie zachwyciła, że postanowiłam powtórzyć ją w ten weekend i zaserwować ją moim gościom :) Czy będzie im smakować – dopiero się dowiem. Ale mam nadzieję, że zachwycą się nią tak samo jak ja :)
Krem ze słodkich ziemniaków praktycznie robi się sam. To iście błyskawiczna zupa, a stopień doprawienia można regulować według własnych upodobań. Prawdę mówiąc nawet bez dodatku chilli jest pyszna :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 4 porcje):
- 4 duże słodkie ziemniaki
- 1 papryczka chilli
- 70 ml mleczka kokosowego
- 700 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- (opcjonalnie) ostra papryka
- 2 łyżki oleju
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz pozbawioną pestek i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Całość podsmażamy minutę, aż cebula się zezłoci.
Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i podsmażamy razem przez kolejną minutę. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać, zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Zupy, że palce lizać życzy gruszka z fartuszka! :)