krem pistacjowy z piernikiem i jeżynami

Jeśli szukacie deseru o wyjątkowym, oryginalnym smaku, takiego, którym olśnicie znajomych na przyjęciu, a nawet takiego, który moglibyście zaserwować swojemu największemu idolowi i się tego nie wstydzić to… oto on! :) Niesamowicie kremowy deser pistacjowy, przeplatający się ze smakiem słodkich czekoladowych pierniczków i kwaśnych jeżyn to istne cudo! Cieszy oczy i podniebienie :) Nie należy do najtańszych w przygotowaniu, ale wart jest każdej złotówki :) A do tego czas przygotowania to… zaledwie 15 minut!

krem pistacjowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 3 łyżki pasty pistacjowej
  • 45 g cukru pudru
  • 200 g jeżyn
  • 8-10 pierniczków w czekoladzie (mogą być z owocowym nadzieniem)

Mascarpone, śmietankę, pastę pistacjową i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż uzyskamy gładki, jednolity, gęsty krem.

Pierniczki kruszymy lub kroimy na mniejsze kawałki.

4-8 jeżyn odkładamy na bok do dekoracji. Resztę rozgniatamy lekko widelcem.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na dno pucharków nakładamy trochę pierniczków i rozgniecionych jeżyn. Przykrywamy pierwszą warstwą kremu. Ponownie nakładamy pierniczki i jeżyny i nakładamy drugą warstwę kremu. Dekorujemy drobnymi okruszkami pierniczków i jeżyną w całości.

Deseru wartego milion dolców życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Barbara Kuklińska-Nowak

    czy pastę pistacjową można normalnie kupić?

    • Tak, m.in. Primavika w swojej ofercie ma coś takiego jak masło pistacjowe – skład wskazuje na to, że jest to czysta pasta pistacjowa, choć może mieć odrobinę gęstszą konsystencję niż pasta jakiej używa się w cukiernictwie. Wiem też, że w niektórych sklepach w działach z zagraniczną żywnością lub w ofertach sezonowych można znaleźć pastę pistacjową sprowadzaną z Włoch :)