kotlety mielone z musztardą
Są na moim blogu takie przepisy, gdzie w poszukiwaniu składników potrafiłam biegać tydzień po mieście. Większość składa się z ogólnodostępnych produktów. Jednak od czasu do czasu trafiają się przepisy, które powstały z lenistwa, bo… po składniki nie chciało mi się iść wcale :) Przykładem takiego przepisu są dzisiejsze kotlety mielone z musztardą. Lodówka zionęła pustkami, a obiad trzeba było zrobić. Na dworze deszcz, ja snująca się po domu w piżamie – warunki zdecydowanie nie sprzyjały podróży do sklepu. Na szczęście po serowym chili zostało mi pół opakowania mięsa mielonego. Skoro miałam już bazę, pozostawało wrzucić kilka produktów które się nawinęły. A nawijały się tworząc coraz ciekawszą kompozycję :)

Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
– 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 jajko
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżki tartego sera typu parmezan
– sól
– pieprz
– bułka tarta
– olej do smażenia
– cebulka do podania
Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą i parmezanem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Z masy formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelni, lekko rozpłaszczając. Smażymy po około 3-5 minut z każdej strony i zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię, na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się kotlety. Podsmażamy, aż się zeszkli i posypujemy nią kotlety.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
Pingback: Sample viagra()
Pingback: Buy viagra with discount()
Pingback: Viagra or cialis()
Pingback: Viagra mail order usa()