koszyczki z ciasta francuskiego z serowym farszem jalapeno
Choć lepiej smakują na ciepło, to te koszyczki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się też na pikniku czy jako imprezowa przekąska podana już po ostygnięciu. Gdy przygotowałam je po raz pierwszy, nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo tak szybko zniknęły :) Dziś robiłam je ponownie, na specjalne zamówienie Mężczyzny.
Ostrość i wyrazistość daniu nadają konserwowe papryczki jalapeno – kupicie je w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie, na dziale z zagraniczną (najczęściej meksykańską) żywnością. Można dać ich znacznie więcej niż świeżych papryczek, ale i tak trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ich ilością :) Ostrość papryki łagodzi kremowy ser oraz gotowany kurczak, dzięki czemu smaki się fajnie równoważą.
Do przygotowania koszyczków potrzebna będzie blacha na muffinki. Ja miałam jedynie dużą, ale jeśli chcecie, by koszyczki były zgrabniejsze, to użyjcie takiej do mini-muffinów :)
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki konserwowych papryczek jalapeno
- 100-150 g papryki konserwowej
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka tartego sera cheddar
- 70 g serka Philadelphia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty. Blaszkę do muffinów odwracamy do góry dnem i na wybrzuszeniach układamy kwadraty ciasta, lekko dociskając ciasto do blaszki, tworząc odwrócone koszyczki. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto na wierzchu się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy blaszkę i studzimy. Gdy koszyczki będą przestudzone, zdejmujemy je ostrożnie z blaszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy pierś z kurczaka. Po około 30 minutach wyjmujemy mięso z wody i dość drobno kroimy.
Czosnek i cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ugotowane mięso i całość trzymamy na ogniu 3 minuty. Dodajemy posiekane papryczki jalapeno i drobno pokrojoną paprykę konserwową. Całość mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy solą do smaku.
Do gorących warzyw dodajemy starty cheddar oraz serek Philadelphia. Mieszamy całość, aż ser się roztopi, a następnie nakładamy farsz do koszyczków z ciasta francuskiego.
Koszyczki ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 5 minut.
Najlepiej podawać na ciepło, ale na zimno też są pyszne! :)
Pysznej i chrupiącej przekąski życzy gruszka z fartuszka! :)