kokosowy krem z dyni

Panie i Panowie, z największą przyjemnością prezentuję Wam pierwszy na tym blogu przepis z dyni. Nie, żebym dyni nie lubiła – wręcz przeciwnie, lubię bardzo. I co roku obiecywałam sobie, żeby w końcu coś z niej zrobić, ale nigdy się nie udało. Ta zupa to moje pierwsze własnoręcznie przygotowane danie z dyni! Ha! Nie chodzi o to, że jestem z siebie jakoś specjalnie dumna, bo to żadna filozofia, ale w końcu udało mi się spełnić postanowienie, więc, bądź co bądź – jaram się ;) Mi krem smakował bardzo, goście mówią, że im też. Mężczyzna jak to mężczyzna – kręcił nosem ;) ale zjadł. Czyli było dobre. Polecam wypróbować!


kokosowy krem z dyni
 

Składniki:

- 600 g dyni (waga bez skóry i pestek)

- 150 ml mleczka kokosowego

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1,5 litra bulionu drobiowego

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- szczypta ostrej papryki (do smaku)

- 1/2 łyżeczki imbiru

- sól

- pieprz

- olej

- pestki dyni do dekoracji

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki obieramy, także kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut (aż warzywa zmiękną).

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek tniemy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mleczko kokosowe, słodką paprykę i imbir i całość trzymamy na ogniu stale mieszając do zagotowania. Płyn z patelni przelewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Całość blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Przed podaniem dekorujemy pestkami dyni.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Krem z dyni uwielbiam, więc pewnie posmakował by mi taki z kokosem :) Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję.

  • Wow! To znowu u Ciebie… :) Przepis bardzo mi się podoba – tym bardziej, że lubię mleko kokosowe, a w połączeniu z dynią na pewno smakuje wyśmienicie. No i… nie zawiera śmietany :)