kluseczki z cukinii i twarogu z czosnkiem i rozmarynem
Kluseczki eksperymentalne. Trochę jak leniwe, trochę jak szare, trochę jak jeszcze nie wiadomo co :) Ale smaczne, zwłaszcza polane czosnkowo-rozmarynowym masełkiem. A w dodatku za przyzwoleniem dietetyka! :) Czy może być coś lepszego niż zajadanie się kluskami i to dalej w ramach założeń diety? Każdy kto myśli, że dieta to tylko kurczak i sałata powinien już dawno zmienić na ten temat zdanie :)
Składniki (na 2 porcje - na zdjęciu 0,5 porcji):
- 140 g mąki
- 150 g twarogu
- 1 żółtko
- 300 g cukinii
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki masła
Cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce. Dokładnie odciskamy z niej wodę.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukinię, jajko i około pół łyżeczki soli, mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i ręką wyrabiamy ciasto. Może być lekko klejące, ale powinno dawać się formować. Z ciasta robimy małe kuleczki.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kuleczki do wrzątku i gotujemy (po wypłynięciu gotujemy jeszcze około minuty). Kluseczki odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i rozmaryn. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy do masła kluseczki, mieszamy, aż się w nim obtoczą i przekładamy na talerz. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Żeby kluski lekkie były życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl
+48 695 652 519
kontakt@ziarnozdrowia.pl