klopsiki z mozzarellą w sosie paprykowym

Szczerze mówiąc, to sos jest tu paprykowo-pomidorowy. Początkowo nie planowałam użyć pomidorów, ale ostatecznie okazało się jednak że muszę czymś zwiększyć objętość sosu na patelni. Niemniej jednak uważam, że dodatek pomidorów był jak najbardziej słuszny :) Klopsiki wyszły mięciutkie i delikatne, ale nie rozpadały się na patelni, a zawarta w nich mozzarella przyjemnie ciągnęła się przy gryzieniu. To alternatywa dla zwykłego pomidorowego spaghetti z pulpetami.


klopsiki z mozzarellą w sosie paprykowym
  

Składniki (na 4 porcje):

- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

- 1 jajko

- 1 kula mozzarelli

- 1 kajzerka

- ok 50 ml mleka

- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

- 1 ostra papryczka chilli

- sól

- pieprz

- mąka

- olej

Na sos:

- 3 czerwone papryki

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 puszka czerwonych pomidorów

- sól

- pieprz

- 1/2 łyżeczki oregano

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 30 minut. Gdy skórka zacznie robić się czarna, wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na bok.

Kajzerkę wkładamy do miseczki, wlewamy mleko i czekamy aż namoknie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, jajko, rozmaryn i pokrojoną w bardzo drobną kostkę mozzarellę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy jednolitą masę.

Mąkę wysypujemy na talerzyk, z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.

Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy klopsiki i obsmażamy delikatnie z każdej strony. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz i odstawiamy.

Papryki odwijamy z folii, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlewamy jeszcze odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy aż się zezłocą. Dodajemy pokrojone papryki i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż papryka zacznie się rozpadać. Dodajemy pomidory, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką i oregano. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy z powrotem klopsiki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut.

Klopsiki podajemy z makaronem, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!