klasyczny gulasz wieprzowy

Mężczyzna zagląda do kuchni raczej rzadko. Ale jak już zagląda, to wiem, że będzie pysznie. Do jego dań popisowych należą: chińszczyzna, kostka sojowa i gulasz. Ten ostatni serwowany zwykle z plackami ziemniaczanymi :) I jeśli o gulaszu mowa, to zdaje się, że pomału dochodzimy do perfekcji. Przy ocenie własnych dań bywam powściągliwa, ale tym razem śmiało mogę powiedzieć, że ten gulasz jest doskonały! Mięso jest idealnie kruche – część w kawałkach, część już w całkowitym rozpadzie. Soczysty, czerwony kolor zachęca do jedzenia. No po prostu pycha! Mężczyzna mówi, że inspirował się przepisem stąd. 

Panie i panowie, przed wami występ gościnny mojego mężczyzny i jego gulasz z kilku rodzajów wieprzowiny!


klasyczny gulasz wieprzowy
 

Składniki (na solidny garnek, w zależności od apetytu 6-8 porcji):

- 1 kg mięsa wieprzowego z różnych części: karkówka, szynka, schab, łopatka

- 1 cebula

- 8 pieczarek

- 2 czerwone papryki

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 2 łyżki słodkiej papryki

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżki mąki ziemniaczanej

- sól

- pieprz

- 1 litr bulionu drobiowego (u nas z kostki Winiary)

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- olej rzepakowy

Mięso oczyszczamy z błon i przerostów tłuszczu. Kroimy na kawałki i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy mięso będzie lekko ścięte na zewnątrz, przekładamy do dużego garnka.

Cebulę drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w słupki. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso podsmażamy cebulę i przekładamy do mięsa. Następnie smażymy pieczarki, ale grzyby odkładamy na bok (dodamy je później).

Do garnka z mięsem wlewamy bulion drobiowy, dodajemy ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę, podsmażone pieczarki, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę i dusimy jeszcze około godziny pod przykryciem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie gotujemy bez przykrycia, aż do uzyskania gęstej konsystencji gulaszu.

Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi, ziemniakami lub chlebem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka i jej mężczyzna! :)

  • Podoba mi się ten gulasz Twojego mężczyzny :) Mój też rzadko działa w kuchni, ale jak już się za to zabiera – mogę się spodziewać najlepszych steków :)

  • To ja sie wpraszam na obiad :)

  • Klasycznie, ale jak pysznie i apetycznie :)

  • Z to mój mężczyzna jest specem od makaronów, no i pomaga ciasto ugniatać… Takie “od święta” męskie kucharzenie ma swój… smaczek! ;-)

    A gulasz wygląda bardzo apetycznie, szczególnie na takie chłodne dni, jakie się teraz zrobiły.

  • apetyczny. ja zawsze miękkie dodatki takie jak grzyby czy paprykę daje na koniec inaczej mi giną mi w gulaszu.

  • Uwielbiam gulasz, szczególnie w zimie, kiedy marznę i muszę dostać kopa energetycznego. Ten gulasz wygląda znakomicie :)

  • aga

    hej, nie lubię pieczarek , dlatego pod koniec gotowania dodałam cukinię i wyszło naprawdę pysznie:) dzięki za pomysł

  • sterylnie

    Właśnie bulgocze w garńcu, świetny przepis, polecam :)

  • Anek

    Ten dodatek mąki do smażenia niepotrzebny. Breja z tego wychodzi.

  • zbyszp

    Z mąką racja, niepotrzebna, papryka, pieczarki, przecier wystarczająco zagęszczą. Fajne zdjęcie dania, szczególnie podoba mi się ten widelczyk – moi dziadkowie mieli takie, super się nimi jadło, nie to co te “srebrzanki” z walizek, które wyginają się już przy rosole ;)

  • Ania

    Ja dzisiaj robię gulasz, ale zamiast bulionu wlałam puszkę piwa :) zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Kumpela tak robi i bardzo sobie chwali. :)Na razie pachnie zabójczo :)

  • mark

    jesz rosół widelcem…?

    • gruszka

      Nie, rosół jem łyżką. Gulasz jem widelcem.