keks z serem i suszonymi pomidorami

Z konkursu wróciłam do domu obładowana mnóstwem produktów od sponsorów. M.in. znalazły się też słoiki pełne suszonych pomidorów od Ole!, dlatego też kombinuję z nimi jak tylko mogę :) Powstała już zupa z suszonych pomidorów, którą podzielę się niebawem, a tymczasem podaję przepis na keks, z wykorzystaniem słioiczka z suszonymi pomidorami i serem solankowym. Jeśli nie chcecie korzystać z tej gotowej mieszanki, możecie użyć zwykłych pomidorów w zalewie oraz sera typu feta, w proporcjach mniej więcej 1:1, tak by łącznie ważyły jakieś 300 g.


keks z serem i suszonymi pomidorami
  

Składniki:

- 200 g mąki

- słoik suszonych pomidorów z serem solankowym

- 3 jajka

- 50 ml śmietany 12%

- 50 ml mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/4 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Z pomidorów odlewamy zalewę - powinno być jej około 100 ml. Łączymy ją z mlekiem, śmietaną i jajkami. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, zioła, sól i pieprz.

Pomidory i ser kroimy w drobniutką kostkę. Wrzucamy do mąki, mieszamy. Dodajemy płynne składniki i łyżką mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej ciasto.

Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu). Gotowy keks wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Jemy sam lub jako chlebek pod kanapki.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Bardzo fajny wytrawny keks. Chociaż ta zupa z suszonych pomidorów też mnie interesuje:)