keks z serem i suszonymi pomidorami
Z konkursu wróciłam do domu obładowana mnóstwem produktów od sponsorów. M.in. znalazły się też słoiki pełne suszonych pomidorów od Ole!, dlatego też kombinuję z nimi jak tylko mogę :) Powstała już zupa z suszonych pomidorów, którą podzielę się niebawem, a tymczasem podaję przepis na keks, z wykorzystaniem słioiczka z suszonymi pomidorami i serem solankowym. Jeśli nie chcecie korzystać z tej gotowej mieszanki, możecie użyć zwykłych pomidorów w zalewie oraz sera typu feta, w proporcjach mniej więcej 1:1, tak by łącznie ważyły jakieś 300 g.
Składniki:
- 200 g mąki
- słoik suszonych pomidorów z serem solankowym
- 3 jajka
- 50 ml śmietany 12%
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Z pomidorów odlewamy zalewę - powinno być jej około 100 ml. Łączymy ją z mlekiem, śmietaną i jajkami. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, zioła, sól i pieprz.
Pomidory i ser kroimy w drobniutką kostkę. Wrzucamy do mąki, mieszamy. Dodajemy płynne składniki i łyżką mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej ciasto.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu). Gotowy keks wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Jemy sam lub jako chlebek pod kanapki.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
Inspirowane Smakiem