kapusta z grzybami leśnymi

Kolejny przedświąteczny wpis. Kolejna wigilijna klasyka. Kapusta z grzybami była na moim świątecznym stole odkąd pamiętam i choć sama nigdy nie byłam jej wielką fanką jakoś tak nie bardzo wyobrażam sobie nie zjeść jej choć raz do roku :)

Ponieważ te święta spędzam u teściów, a nie w rodzinnym domu, postanowiłam święta trochę przyspieszyć i kapustę zrobiłam już miesiąc temu. Dlatego obejdę się bez nich na wigilijnej kolacji, a Wam mogę już dziś polecić ten prosty przepis :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

kapusta z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • świeży pieprz
  • sól

Grzyby wkładamy do miski, zalewamy bardzo gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia. Gdy grzyby już będą gotowe, należy je wyjąć i posiekać. Nie wolno wylewać wody, w której się moczyły!

Kapustę przekładamy do durszlaka, płuczemy zimną wodą i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.

Cebulę i posiekane grzyby dodajemy do kapusty. Wlewamy wodę, w której przygotowywaliśmy grzyby i dolewamy tyle czystej wody, by jej poziom nieco przykrywał wszystkie składniki. Dodajemy liść laurowy i 1-2 ziarenka ziela angielskiego.Gotujemy na niewielkim ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)