jajko pieczone w awokado

Nie pamiętam już gdzie znalazłam przepis, a właściwie pomysł na ten sposób podania jajka, ale pamiętam, że od tamtej pory wciąż się przymierzałam, żeby je zrobić. Czułam, że to musi być pyszne i nie myliłam się! Dojrzałe awokado pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej kremowe, pośród ściętego białka czai się płynne żółtko jajka (takie lubię najbardziej!), a dodatki? Dodatki możemy dać jakie nam się podoba, choć ja postawiłam na klasykę – chilli i szczypiorek. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i sycące. Polecam wypróbować! :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

jajko pieczone w awokado

Składniki: (na 2 porcje)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Awokado przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy część miąższu (tyle, żeby w zagłębieniu zmieściło się jajko). Z folii aluminiowej robimy "koszyczki" które ustabilizują awokado - musi być ono ułożone w poziomie, tak, żeby jajko się nie wylało. Koszyczki z awokado układamy na blasze.

Wnętrze awokado oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka wbijamy jajko. Papryczkę drobno siekamy, posypujemy wierzch jajka i ponownie oprószamy przyprawami.

Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż białko całkowicie się zetnie (sprawdzamy patyczkiem, ale ostrożnie, żeby nie przekłuć żółtka).

Upieczone jajka wyjmujemy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy na ciepło.

Miłego dnia i pysznego śniadania życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Wow, tego jeszcze nie widziałam, porywam do zrobienia koniecznie :)

  • Mazala

    Zrobiłam dziś na śniadanie: PYCHA! :) Tylko dodałam jeszcze po plasterku szynki szwarcwaldzkiej, pociętej w paseczki, między jajko a awokado.

  • Wygląda dobrze:)