jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Trochę wcześnie rozpoczynam sezon na wielkanocne potrawy, ale cóż – tak już wyszło :) Zachciało mi się faszerowanych jajek. Zajrzałam więc do lodówki i wyciągnęłam z niej kilka rzeczy które miałam pod ręką. Niezły traf, wyszło bardzo smacznie. I gwarantuję, że ten wariant faszerowanych jajek z pewnością może zagościć na Waszym wielkanocnym stole, zaraz obok tych i tych ;)

W ogóle mam ostatnio jakąś fazę na suszone pomidory, a jeszcze się fajnie złożyło i w szafce z przetworami znalazłam kilka słoiczków. Nie mam bladego pojęcia od kogo je dostałam ani jak dawno temu, ale dziękuję raz jeszcze! :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 czubata łyżka ricotty
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy i blendujemy razem z pomidorami, bazylią i ricottą. Jeśli farsz wyjdzie za suchy można dodać odrobinę zalewy z pomidorów. Przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem nadziewamy połówki z białka. Dekorujemy bazylią.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Bardzo lubię faszerowane jajka :)

  • Sprawdzony patent na każdą imprezę:)

  • Bardzo lubię faszerowane jajka a takie nadzienie pasuje mi bez dwóch zdań :)