jajka faszerowane szynką i serem

Zaczyna się sezon na jajka! Święta za progiem i oprócz tradycyjnej baby i żurku dobrze jest postawić na stole “coś innego”. Nie koniecznie skomplikowanego, nie koniecznie wykwintnego – ot po prostu coś podanego w mniej standardowy sposób. Faszerowane jajka nie są bynajmniej żadną egzotyką, a już tym bardziej jajka z szynką i serem, ale niech to będzie mój powrót do korzeni i przepisów najprostszych z najprostszych :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

jajka faszerowane szynką i serem

Składniki na każde 2 jajka:

  • 10 g sera żółtego
  • 30 g szynki z indyka
  • 1 płaska łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek do przybrania

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przrekroić na pół i wybrać z nich żółtka. Wrzucić je do miseczki, rozgnieść widelcem.

Ser i szynkę bardzo (!) drobno poszatkować. Dodać razem z majonezem i musztardą do żółtek i całość dobrze wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.

Formować z farszu małe kulki i układać w połówkach białek.

Udekorować szczypiorkiem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)