jagodowo-kokosowy sernik
Gdy tylko zobaczyłam w sklepie kubeczek pięknych, dorodnych jagód, rzuciłam się na nie nie zastanawiając się za bardzo co z nich zrobię. Bo szczerze mówiąc, jagody w surowej formie jadam tylko na górskim szlaku – wszędzie indziej preferuję wersję przetworzoną. (Może to dlatego, że jagodowe słodycze mają zawsze tak piękny kolor? Uwielbiam ten ich różowo-fioletowy odcień <3) Gdy więc przywiozłam je do domu, zabrałam się za przetrząsanie kuchennych szafek w poszukiwaniu inspiracji. Trafiłam na kokosowe ciasteczka i wiórki. I to było to! Wyszło mi pyszne kokosowo-jagodowe połączenie!
Składniki:
Na spód:
- 300 g kokosowych ciasteczek
- 150 g masła
Na jagodowy przecier:
- 500 g jagód
- cukier do smaku
Na sernik:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku (7-10% tłuszczu)
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 70 g mąki
Na kokosową polewę:
- 100 g białej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka żelatyny
Jeżeli mamy wyciskarkę wolnoobrotową, przepuszczamy przez nią jagody, przelewamy przecier do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy, aż przecier będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli wyciskarki nie posiadamy, wrzucamy jagody na patelnię, dodajemy cukier i gotujemy, aż jagody się rozpadną. Przecieramy jagody przez sito, ponownie dodajemy je na patelnię i dalej gotujemy, aż przecier będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciasteczek i łączymy razem. Uzyskaną masą z ciasteczek wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, a następnie wbijamy po jednym jajku. Po wbiciu każdego jajka miksujemy do całkowitego połączenia składników. Następnie dodajemy około 120 ml gęstego przecieru jagodowego i ponownie całość miksujemy. Płynną masę wlewamy do tortownicy.
Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 60-75 minut. Gdy wierzch zacznie się rumienić, wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy wiórki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masę chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę, a następnie ucieramy ją mikserem, aż stanie się lekko puszysta.
Na ostudzony sernik nakładamy masę kokosową i wyrównujemy jej powierzchnię.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy pozostały przecier jagodowy i odstawiamy, aż zacznie lekko gęstnieć. Gęstą polewą polewamy wierzch ciasta.
Jagodowego lata życzy gruszka z fartuszka!
-
wypiekibeaty