indyk z botwinką i kaszą gryczaną

Ach, jak ja kocham lato i to spektrum warzyw i owoców jakie ze sobą niesie! Bardzo się cieszę, że w mojej diecie nie brakuje sezonowych produktów. Miałam pod dostatkiem szparagów, teraz zajadam się mnóstwem truskawek, moreli i botwinki. Wkrótce pojawią się maliny, śliwki, mam nadzieję, że i kurkami będzie mi dane się objadać :)

Lubię też takie “jednogarnkowe” dania, bo są błyskawiczne w przygotowaniu. Są też kolejnym dowodem na to, że dieta nie musi być koniecznie czaso- i pracochłonna, a już na pewno nie nudna i monotonna :) Słowo “jednogarnkowe” jest tu jednak trochę przekłamane, bo do przygotowania potrzebne są garnek i patelnia, ale sens jest taki, że na koniec i tak wszystko zostaje ze sobą razem wymieszane i jest pysznie :)

W każdym razie jest i łatwo i sezonowo – korzystajcie więc z botwinki, póki jest jej pod dostatkiem!

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

indyk z botwinką i kaszą gryczaną


Składniki:
- 40 g kaszy gryczanej niepalonej
- 125 g mięsa mielonego z indyka
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g botwinki z liśćmi
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz

Kaszę przepłukujemy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy minutę. Dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia się. Na koniec dodajemy botwinkę, całość podlewamy odrobiną wody i gotujemy, aż botwinka zmięknie.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników.

Dodajemy koncentrat, oregano i sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy (w razie konieczności podlewamy jeszcze odrobiną wody) i gotujemy do odparowania.

Udanego sezonu botwinkowego życzy gruszka z fartuszka! :)


Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl

  • Alicja Baranowska

    Zjadłam dziś na obiad – pychota! Dzięki za wszystkie Twoje inspiracje Gruszko!