hot-dogi z salsą z awokado i pomidorów

Zgodnie z #4 zasadą grillowania Coca-Cola, każdy ma na grillu swoją rolę. Muszę więc się Wam do czegoś przyznać – choć grillowanie to narodowy sport Polaków i sama chętnie wrzucam coś na ruszt, to jeszcze nigdy, przenigdy nie rozpaliłam ognia pod rusztem samodzielnie. Rolę Kierownika Ognia zostawiam zawsze Mężczyźnie. W czasie gdy on dogląda żaru, dmucha, chucha i wachluje, ja zajmuję się przygotowaniem jedzenia i plotkowaniem ze znajomymi, a potem ewentualnie mogę trochę poprzewracać kiełbaski na ruszcie. Bardziej więc wpisuję się w ideę Kontrolera Jakości tudzież Grillowego Wodzireja. O rolę Grill Mastera jednak nieustannie walczymy, bo trudno nam zdecydować kto w tym całym zamieszaniu ma ważniejsze zadanie :) Jedno jest pewne – bez jedzenia grilla nie ma i nie będzie, dlatego tym razem też zadbałam o to, żeby było co szamać. Padło na pikantne musztardowe kiełbaski, serwowane z salsą z awokado i pomidorów. Przygotowuje się je całkiem szybko i prosto, a efekt jest milion razy lepszy niż w przypadku nudnych hot-dogów z keczupem.

Jako ciekawostkę zdradzę Wam też, że podczas przygotowywania dania złapał mnie deszcz. Ponieważ jednak każda pogoda jest dobra na grilla, nie przejęłam się tym zbytnio i Wam też radzę się małym oberwaniem chmurki nie przejmować. W końcu głupio by było przerywać całkiem udanego grilla tylko dlatego, że zrobiło się trochę mokro ;)

I klasycznie już przypominam Wam, że jak macie ochotę na więcej smacznych inspiracji ode mnie oraz innych blogerów, to koniecznie pobierzcie sobie aplikację Simply Tastly :)

hotdogi z salsą blog

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 cienkie kiełbaski grillowe
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka harrisy
  • 8 liści sałaty
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki tartego sera cheddar
  • pieprz
  • sól

Kiełbaski nacinamy z dwóch stron. Musztardę, mieszamy z czosnkiem i papryką, a następnie przy pomocy pędzelka smarujemy mieszanką kiełbaski. Układamy je na ruszcie i grillujemy z dwóch stron aż będą ładnie przyrumienione.

Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Awokado, pomidorki koktajlowe i sok z limonki mieszamy razem w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Majonez mieszamy z harrisą.

Bułki do hot-dogów nacinamy wzdłuż. Środek smarujemy pikantnym majonezem.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do bułki. Na wierzch nakładamy ugillowane kiełbaski i salsę. Dekorujemy kleksem śmietany i startym serem.

Zawsze udanej pogody podczas grillowania życzy gruszka z fartuszka! :)