filet z indyka w marynacie z ostrej musztardy

Panuje jakieś takie przekonanie, że dania dietetyczne są mdłe. Oczywiście jest to przekonanie błędne, choć nie bezpodstawne. To co na diecie jako pierwsze idzie w odstawkę to tłuszcz, a ten jest przewodnikiem smaku i bez niego o bogaty smak dania trudno. Poza tym zmniejszając kaloryczność dań ludzie chętniej rezygnują z wszelkich dodatków niż głównej treści (łatwiej “zaoszczędzić” 50 kalorii rezygnując z połowy składników do marynaty niż zmniejszając porcję mięsa). W ten sposób wpada się trochę w błędne koło, bo mdłe dania je się niechętnie, dieta szybko powszednieje i łatwiej o “grzeszenie”. Dlatego ja robię co mogę, żeby mimo diety jeść smacznie i staram się wzbogacać dania tym, co niskokaloryczne, lecz w smak wciąż bogate. Pamiętajcie – wszelkie przyprawy i zioła to najlepszy przyjaciel odchudzających się! :)

filet z indyka w marynacie z ostrej musztardy

Składniki (na 2 porcje):
- 300 g piersi z indyka
- 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej lub innej ostrej
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz

Musztardę, miód, ocet balsamiczny, posiekany czosnek, paprykę i oliwę mieszamy razem. Dodajemy posiekany rozmaryn. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki, smarujemy marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 15 minut.

Zamarynowane mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).

Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. w sałatce).

Obiadów lekkich i pysznych życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl