dżem z kiwi i bananów
rochę czasu minęło od mojej ostatniej wizyty na blogu i prawdę mówiąc nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Może tylko tyle, że brak słońca za oknem odbiera mi ochotę do działania, dlatego też postanowiłam wprowadzić do mojej kuchni trochę tropików.
Bez bicia się przyznaję, przepis na dżem z kiwi i bananów ukradłam Karmel-itce stąd: http://karmel-itka.blogspot.com/2010/02/kiwi-banan-konfitura-egzotyczna.html Zmniejszyłam tylko nieco porcję i ograniczyłam ilość cukru bo lubię kwaskowate dżemy :)
Składniki:
- 2 banany
- 2 kiwi
- pół szklanki cukru (można dać więcej)
- 5-10 g żelfixu (w zależności jakiego używacie, ja użyłam takiego 3:1)
Banany i kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jak owoce zaczną puszczać duże bąble wsypujemy żelfix i intensywnie mieszamy. Jak zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka/słoiczków. Ja miałam słoiczek na 370 ml i napełniłam cały i jeszcze trochę zostało. Polecam więc dwa po 200 ml. Nie mam pojęcia jak Karmel-itka to zrobiła, że z podwójnej porcji wyszło jej tyle samo :) Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
monikoweodchudzanie
-
Gość: kornik, abaa71.neoplus.adsl.tpnet.pl
-
mopswkuchni
-
chantel111
-
panna_malwinna
-
kasiaaaa24
-
justmydelicious
-
karmel-itka
-
gruszkazfartuszka
-
zuch_rysuje
-
gruszkazfartuszka